5+1 érv az erdei lovaglás mellett

2020.03.20

A nemzetközi világnapok listáján egy 2012-es ENSZ döntés alapján méltó helyet kaptak az erdők is. Az irántuk való tisztelet jegyében március 21. lett az erdők világnapja. Ennek okán évről-évre, a fák iránti tiszteletből különleges akciókkal hívják fel a figyelmet az erdei ökoszisztéma szerepére.

Na de miért is ezt a bevezetőt választottuk? Az erdei környezet megbecsüléseként szeretnénk bemutatni, hogy ez a különleges formája a tereplovaglásnak milyen pluszt tud nyújtani.
Számunkra ugyanis a lovaglás nemcsak sport. Kikapcsolódás, szenvedély. Megnyugtat, ha ideges vagy, megvigasztal egy szomorú napon, feldobja a borús időt. Egy életérzés, amit a lovak szerelmesei bármikor igazolnak.

A kikapcsolódás pedig egy erdőben teljesen be tud teljesedni. Nyugalom, meghittség...
A cikkben sorra vesszük az erdei tereplovaglás előnyeit.

Tempó

Az erdei utakon fontos figyelnünk arra, hogy letört ágakra, kátyúkra, bokrokra, magunk és lovunk épségének érdekében. A kinyúló gallyak felsérthetik az állat oldalát, ha megbotlik akkor pedig akár komolyabban meg is sérülhet. Így kezdetnek mindenképpen kiegyensúlyozott, lassabb tempót javasolunk. Ez azonban pihentetőbb is, és a körülöttünk lévő csodában is többet gyönyörködhetünk, így észre sem fogjuk venni, hogy épp nem vágtatunk.

Nyugalom

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. A természet hívó szava, ezernyi színe - többek közt a zöld, mely bizonyítottan nyugtató hatású - mind egy-egy apró érv amellett, hogy az erdei terep jó választás, ha meghitt, nyugodt kikapcsolódásra vágyunk.
  • A csend erdei hangjai

    Az állatok, a szél, a fák. Milyen csendes, mégis milyen nagy a zsibaj. Tarka madarak szárnycsapása, csiripelése, mókusok rágcsálása, őzek suhanása, a fák beszélgetése a széllel, vagy akár egy kis erdei patak csobogása. Ha valakit még ez sem hozott igazán lázba, akkor mutatjuk a többit.
  • A természet illata

    Fák, moha, erdei föld. Nincs ehhez fogható illatkompozíció a világon. Minden elismerésünk a természeté, aki a legkreatívabb művész, akit csak ismerünk.

Napfény

Bizony, furcsán hangozhat, de az erdei fények a legkülönlegesebbek. Ahogy a napsugarak keresztültörik a fák lombjait, így alkotva hívogató fényhidat... Egyszerűen káprázatos!

+1. Feltöltődés

Nemcsak minket tölt fel energiával az erdei utak választása. Lovunk is szinte megújulva fog egy ilyen terep után visszatérni az istállóba. Ugyanis a természet közelsége az állatokat is ugyanúgy megnyugtatja, mint ahogyan minket.

Mi mindenkinek ajánljuk, hogy menjen erdei terepre is, az erdők világnapja pedig erre kitűnő választás! Egy kis kikapcsolódás mindenkire ráfér ebben a rohanó világban, még a lovainkra is. Ha kedvet kaptál, akkor van egy jó hírünk: minden hétvégén szeretettel várunk tereplovagló óráinkon. Óráink látogatása előzetes regisztrációhoz kötött, így mindenképp ellenőrizd az aktuális napi beosztást, és jelentkezz, mielőtt még betelnének a helyek!