EHV-1 ló herpeszvírus súlyos helyzete

2021.03.08Kedves Lovasaink!

Mint tudjátok a jelenlegi herpeszvírus https://riderline.hu/magazin/2021/2021-marcius-16-ig-szunetelnek-a-lovassport-versenyekrendkívül  rendkívül agresszív, több ló  lepusztult már sajnos és világjárvánnyá alakul. 

A vírus lázat, légzőszervi és szemtüneteket: orrfolyás, köhögés, könnyezés; vemhes kancákban vetélést, koraellést, életképtelen csikó megszületését eredményezheti, valamint idegrendszeri tüneteket okozhat, amelyek az átmeneti ataxiától (enyhe sántaság, gyengeség, bizonytalan egyensúly) a teljes bénulásig terjedhetnek. Az idegrendszeri tünetek megjelenését nem előzi meg szükségszerűen egyéb panasz.

Sajnos nincs ellen megfelelő védelem, vakcina vagy gyógykezelés. Az ahv-1 herpesz vírus csak a lovakra veszélyes, humán szervezetre nem!

Mivel sajnos a forgalomban lévő vakcinák egyike sem véd az idegrendszeri tünetek kialakulása ellen, a vírus terjedését igyekszünk megakadályozni. A védekezés legfontosabb eleme az izoláció, tehát a lovak egymás közötti kontaktusainak csökkentése, valamint a személyforgalom korlátozása. Az EHV elleni vakcinázottság nem biztosítja a védelmet, tehát az oltott lovakat is izolálni kell. A vírus a természetben viszonylag ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, tehát ruhán, cipőn, tárgyakon könnyen átvihető, ezért javasolt minden istálló bejáratánál teljes (kéz, láb, ruha) fertőtlenítést végezni, és az istállók látogatottságát a legszükségesebb szintre csökkenteni. A COVID kapcsán ismert humán kézfertőtlenítők az EHV ellen is hatásosak, egyéb tárgyakra a kereskedelmi forgalomban lévő 10%-os nátrium-hipoklorit megfelelő. Karámoszlopok, szerszámok, istállópadozat, lószállítók, boxok permetezésére, lemosására szinten alkalmas a hypo, az önitatók, etetők azonban csak vizes öblítés után használhatók. 

Az alábbi előadást  javasoljuk, hogy nézzétek meg!

  • Időpont: 2021. március 9-én, kedden 18 óra
  • Tovább a Zoom webinárra »
  • Webinar ID: 912 2470 7544
  • Passcode: 855783

https://riderline.hu/magazin/2021/ezt-kell-tudnod-a-lovak-herpeszvirusarol-webinarium

Vigyázzunk egymásra és négylábú barátainkra!