en-Lovasoktatás gyerekeknek

22/02/2020

A lovaglás és intelligencia, okosabbá teszi a gyerekeket a lovaglás.

Olvastam egy  cikket a https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2017/03/17/intelligensebbe-teszi-a-gyermekeket-a-lovaglas/  oldalán, a lovasszív kivirul amikor ilyen cikket olvashat. A tanulmányt közel két éve tette közzé a https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2017.00008/full  című tudományos lap. A Japán tanulmány a Tokió Egyetem legfrissebb kutatása szerint: a lovak által a lovaglás közben keltett rezgések aktiválják az agy úgynevezett szimpatikus idegrendszerét, mely elsősorban a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felel, vészhelyzetben az egész rendszer egységes egészként aktiválódik.

A lovak jellemzője a háromdimenziós ritmikus mozgás. Lovaglás közben az állat hátán ülve olyan impulzusokat kap az emberi szervezet, ami komolyan kihat a lovas agyműködésére.

Részlet a tanulmányból:

"Accelerations

Three-dimensional accelerations, which had a range of ±2 × g (g = 9.8 m/s2), were measured for the horses. The three-dimensional sensors were attached to the backsides of the children. Measurements were initiated after the calibration of the sensors. A sampling rate of 50 ms was used for recording the accelerations. We collected 3,600 data points over 3 min in each riding experiment and then extracted 1,024 consecutive data points (every 51.2 s). The three-dimensional data were the averages of the maximum values of the acceleration in the X- (forward and backward), Y- (left and right), and Z- (up and down) axes. The calculated data for horses A, B, and C with riders during walking (upper row) and the statistical data of the acceleration on the Z-axis (lower row) are shown in Figure 6."

A tanulmány alapján az eredménynek azt sugallják, hogy ezek a hatások a ló mozgása által keltett rezgésekből származnak, a ló lépés, ügetés vagy vágta mozgásait háromdimenziós mozgásnak tekintik. A lovas teljesítményében mutatkozó különbségek, hogy a ló stimulálta a paraszimpatikus idegi aktivitást, de nem a szimpatikus ideg aktivitást. A kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai a kutyasétálás szintén javítják az autonóm válaszokat, például a csökkent a szimpatikus stresszre adott reakciók 

A lovaknak számos veleszületett egyedi mozgása van, mint például a lépés, a ügetés és  vágta,  mely mindegyik különleges rezgést okoz az emberi szervezetre. Noha a tanulmány csak a ló lépés közbeni specifikus rezgését vizsgálta, a lovak lefelé és felfelé irányuló erõiben nagy különbségek voltak. A vizsgálatban Kiso ló vett részt mely egy  japán hagyományos ló, amelynek fajtája a Kiso-völgyből és a Kiso https://www.kisoji-isan.com/en/heritage/11.html  Sanmyaku hegységből származik, a japán Nagano prefektúrában. A Kiso lovak lovaglásának gyógyhatása legendás Japánban.