Díjugrató Európa Bajnokság, lovaglás és/vagy logisztika?

2021.07.11

Hogyan jut el Rolfs Royce és Balázs versenyképes kondícióban több mint 3.000 km-re lévő Díjugrató Európa Bajnokság versenyhelyszínére?

Sok, lovas berkekben nem jártas ismerős helytelenül azt gondolja, hogy a versenyhelyszínen kap Balázs lovat, majd döbbenten konstatálják, hogy milyen óriási háttér munka van egy-egy versenyen lévő szereplés megszervezésében.

Hát igen......... a lovas-világban a minden szülő kivétel nélkül komoly erőfeszítést tesz (itt még nem beszélünk a finanszírozási igényről 😉) azért, hogy gyermeke és annak lova(i), a felszerelés, eszközök stb. a megfelelő időben a megfelelő minőségben rendelkezésre álljon. Látom a szülőket, akik lehet, hogy pár órával előtte ingben nyakkendőben vagy kiskosztümben dolgoztak, tárgyaltak és álltak fel az íróasztal mellől, majd gyorsan átöltözve és átszellemülve tolják a talicskát, veszik a szénával teli villát vagy mossák a lovakat. És valóban ez is olyan, mint a Formula 1, támogató háttércsapat nélkül nehéz lenne boldogulni és hosszútávon sikereket elérni.

Először boldog vagy(!) 🤩🤩🤩 amikor látod, hogy a munka meghozta gyümölcsét meg van a kvalifikáció az Európa Bajnoksághoz - szuper!, majd várakozol, hogy vajon bekerülsz-e az utazó csapatba, bekerültél - szuper! Majd ennek minden tervezése-, szervezése-, döntések-, eszközök-gyógyszerek, takarmány beszerzése stb. Eddigi tapasztalataink alapján szerencsére az utazócsapatban példátlan az összetartás és egymás segítése.

Az idei Díjugrató Európa Bajnokság Portugáliában és annak is legdélibb csücskében Vilamourában kerül lebonyolításra 2021. július 17-től 25-ig. Ettől messzebb nem is lehetne még szerencse, hogy ott van az óceán és gátat szabott a távolságnak! 🤣 A szűk keresztmetszett mindenesetben a lovak szállíthatósága és kondícióban tartása a hosszú út alatt. A versenylovakat alapvetően éjszaka szállítjuk maximum 2 x 4 órában, majd ezt kövezően napközben pihennek, hogy a napi 3x etetés és egyéb anyagcsere-szükséglet kivitelezhető legyen. És már jön is a kérdés, ha éjszaka utaznak a lovak és nappal etetni sétáltani kell: ki vezet éjszaka? ki foglalkozik a lovakkal nappal? és ki mikor alszik? Még egy-egy éjszaka valahogy elmegy, de jelen esetben 4 nap és 3 éjszakai utazást kell megoldani. A lovak éjszakai utazását követő napok rendkívül fontosak(!) mozogjanak, egyenek, esetleges sérülések kezelése és hát a rettegett utazási láz, ami sajnos előfordulhat. Ilyenkor gyors állatorvosi segítség, infúzió stb. és remélhetőleg helyreáll az egyensúly. Az is egy fontos tényező, hogy 40 liter infúzió mindig legyen kéznél. 😁  De a remény hal meg utoljára és a 12-i indulást követően Rolfs Royce megérkezik 16-án reggel makk egészségesen Vilamourába. 🙏💪😍 16-án és 17-én relax 18-án VET Check ahol 5 nemzetközi szintű állatorvos is azt mondja: igen, Rolfs Royce megfelelő állapotban és kondícióban van ahhoz, hogy versenyezzen. Hipp-hipp hurrá a háttércsapat egy kicsit hátra dőlhet, hogy az különböző 100 féle engedélyek, igazolások, covid tesztek, autó és utasbiztosítás, lóútlevél és vacinázások, szállásfoglalások, fertőtlenítőkendők, szájmaszk stb. ............... elérte célját a ló és lovas startra kész!

Már csak arra várunk, hogy újra szóljon a MAGYAR HIMNUSZ - mindegy kinek csak szóljon!