A koronavírus veszélyeztetheti a lovainkat?

2020.03.13


A hónap elején a hobby- és háziállattartók között nagy pánikot okozott, hogy Hongkongban egy kutyánál kimutatták a COVID-19 fertőzést!

De mégis mit mondanak a tudósok? Veszélyben vannak az állataink a lovaink vagy mi lovasok?


Kutatók most cáfolják, hogy a hobby-, háziállatok kutyák, lovak, stb. megbetegedhetnének az újfajta koronavírustól és továbbadhatnák azt gazdájuknak. Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a vírus valóban átterjedhet emberről állatra, és fordítva, de az aggódó közösségek egy része inkább biztosra menne. A WHO szerint azonban egyelőre nem kell ilyesmi miatt drasztikus intézkedéseket hozni.

A koronavírus-járvány terjedésével egyre több, a témát érintő mém, karikatúra árasztja el az internetet, közösségi oldalakat. Az egyik ilyen elhíresült fotón egy vuhani lakos állt az utcán, pórázon tartva a macskáját, akinek pofájára egy házilag átalakított egészségügyi maszkot adott. Akkor még mindenki viccnek tartotta a dolgot, de miután február 27-én megérkezett a hír az első kutyáról, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, egyre több kínai gazdi kezdte maszkkal védeni kis kedvencét.

Egy pekingi maszkos kutya maszkos gazdával Fotó: Kevin Frayer / Getty Images Hungary
Egy pekingi maszkos kutya maszkos gazdával Fotó: Kevin Frayer / Getty Images Hungary

Azt viszont fontos leszögezni, hogy ez az új koronavírusra igaz, a Covid-19-et emberek esetében a kínai eredetű SARS-CoV-2 újszerű koronavírus okozza. A Friedrich-Löffler-Institut (FLI) mint állategészségügyi szövetségi kutatóintézet felügyeli az aktuális járványhelyzetet, s nyilvánosságra hozza a legújabb tudományos ismereteket.


Koronavírusok sok emlősállat esetében előfordulnak, így a kutyák mellett macskáknál (FEVC und FIPV), sertéseknél, marháknál, lovaknál is, de mi, emberek is megbetegedhetünk a koronavírus következtében, de nyilván nem olyan súlyosan mit a mostani járvány. Mindenesetre a hobby állatok esetében nem mutatkoznak minden fertőzés után megbetegedés jelei. Az erős immunrendszerű állatoknál gyakran megfertőződés után sem mutatnak tüneteket, viszont direkt vagy indirekt kontaktussal megfertőzhetik a immun gyenge társaikat, kölyköket.

Mi történt?

A tavaly decemberben Vuhan, kínai tartományban megjelent koronavírus már hazánkat is elérte. Jelenleg világszinten meghaladja a százezret a fertőzöttek száma, és több, mint ötvenhétezren már kigyógyultak belőle. A halálozási arány átlagosan 2-3 százalékos, az eddigiek szerint főként az idős és az immun gyenge betegek vannak veszélyben. A betegség tünetei közé tartozik a láz, száraz köhögés, izomfájdalom, gyengeség, légzési nehézségek, légszomj és mellkasi fájdalom. Nagyban hasonlít az évtizedek óta ismert influenza tüneteihez. Bár a vírus főként a gyengébb szervezetű, és idős embereket támadja, ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni, és a megelőzésre koncentrálni.

A kínai kutatók ezer darab természetes környezetből vett mintában található örökítő anyagot vizsgálata után jutottak arra a megállapításra, hogy a tobzoska lehet a vírus köztes gazdaállata. A kutatási eredmények alapján az embereket megfertőző, új típusú koronavírus elkülönített törzsének szekvenciája 99 százalékban megegyezett a tobzoskákban található vírus genomjával.


Sen Jung-ji, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem egyik kutatója egy sajtótájékoztatón elmondta: a tobzoskák mindazonáltal nem feltétlenül az egyetlen köztes hordozói a vírusnak. A szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírust említve példaként a kutató rámutatott: a cibetmacskákon kívül más kistestű, húsevő állatok is hozzájárulhatnak a vírus terjedéséhez.

A CNN cikke szerint azonban a kutatók úgy vélik, nincs ok azt feltételezni, hogy a háziállatok elkaphatják és terjeszthetik a koronavírust. Azt pedig, hogy akkor miért lett pozitív a hongkongi állat tesztje, azzal magyarázzák, hogy a kórokozó egyszerűen megtapadt a testén (például mikor a gazdája simogatta), és ott életképes maradt. Mint beszámoltunk róla, friss vizsgálatok szerint a SARS-CoV-2 vírusról kiderült, hogy fém felületen például 48 órán át is elélhet, és ezek szerint hasonló vonatkozhat az állatok bundájára is. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a koronavírus terjedésének szempontjából a sem kutyák, sem a lovak nem jelentenek nagyobb kockázatot, mint például az ajtókilincsek, közösségi helyek.


Mit tehetünk mi lovasok?

Az állatainkkal, lovainkkal való érintkezésnél is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az embereknél, alaposan kezet kell mosni, és esetleg a kisebb testű állatok mancsát is érdemes áttörölgetni antiszeptikus kendővel. A lovak patáját az eddig megszokott módon kikaparni, pataolajjal lekenni.

BETEGEN NE lovagolj!

Az edzett szervezet gyorsabban képes reagálni a vírusok támadására. A rendszeres, intenzív testmozgás bizonyítottan ellenállóbbá tesz, de a napi 30 perc séta is sokat számít! A túl kemény sport viszont, amikor a szervezet már nem tud kellőképpen regenerálódni, gyengítheti a szervezetet. Ha kapar a torkod, érdemes rövid szünetet tartanod az edzéstervben. Ugyanez áll a szaunára: heti egy-két látogatás erősíti az immunrendszert, akut fertőzés után azonban meghosszabbíthatja a betegséget, ezért ilyenkor nem javallott.

EGYÜNK RENDSZERESEN ÉS VÁLTOZATOSAN!

Rengeteg tápanyag létezik, amivel felvértezheted szervezeted a vírusok ellen. Ezek közé tartozik a C-vitamin (citrusfélék), a szelén (olajos magvak), a cink (zabpehely), a vas (vörös húsok) és a D-vitamin (zsíros halak). Utóbbi kapcsán elég gyakori a hiányállapot, mivel a téli időszakban kevesebb a napsütéses órák száma, így érdemes táplálék-kiegészítővel pótolni: napi 1200 NE az, amire egy felnőtt szervezetnek szüksége van!

EGYÜNK MINÉL TÖBB PROBIOTIKUMOT!

A bélflórában élő hasznos baktériumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását. Mindennap együnk tejterméket, saláták készítéséhez használjunk joghurtot, kefirt, és: fogyasszunk sok savanyúkáposztát! A savanyú káposzta tejsavtartalma, ugyanis, hasonló a joghurtéhoz, ezért érdemes minél többet enni belőle.

A KÉZMOSÁS FÉL EGÉSZSÉG

A kórokozók nagyjából kilencven százaléka a kezünkről jut be a szervezetünkbe, amikor az arcunkhoz érünk. Ezért a téli szezonban gyakran és alaposan moss kezet, legalább húsz másodpercen keresztül, meleg vízzel és szappannal, majd alaposan töröld szárazra a bőröd! Csak így szabadulhatsz meg attól a sok bacitól, amit a metrón, a buszon, a kilincsekről vagy épp a boltban a bevásárlókocsiról összeszedsz. Útközben érdemes kézfertőtlenítő gélt használnod.

Néhány további információ:

https://voroskereszt.hu/hirek/tenyek-es-tevhitek-a-koronavirussal-kapcsolatban/

Az antibiotikumok hatásosak az új koronavírus (COVID-19) megelőzésében vagy kezelésében?

Nem, az antibiotikumok nem hatásosak vírusok ellen, csak baktériumokra hatnak.

Az új koronavírus (COVID-19) egy vírus, ennélfogva semmilyen antibiotikum nem használható megelőzés vagy kezelés céljából. Azonban, ha valaki koronavírus fertőzés miatt kezelés alatt áll, előfordulhat, hogy antibiotikummal is kezelik, mivel fennáll a lehetősége egy bakteriális keresztfertőzésnek.