Lovaglás március 15-én

2020.03.11

Tavasz, vasárnap, lovaglás. Ennél jobb hétvégi program nem is kell, igaz? Azért egy kis olvasnivalót is hoztunk a kikapcsolódás mellé. Ha már lovas nép vagyunk, akkor lássuk a huszárokkal kapcsolatos részleteket!

A koronahelyzet

Szerettünk volna összegyűjteni nektek pár hétvégi, március 15. kapcsán szervezett lovas felvonulást, de sajnos a legtöbb programot vagy átszervezték, vagy lefújták a jelenlegi helyzetre való tekintettel.

Nem szeretnénk nagyon részletezni a koronavírussal kapcsolatos tényállást, hiszen a legtöbb fórumon már úgyis mindenki értesülhet az aktuális hírekről. Mégis annyi említést megérdemel az ügy, hogy az óvatosság miatt a nemzeti ünnepi megemlékezés sok helyen elmarad.

Honfoglalástól a huszárokig

Népünk eredettörténete szerint lovakon és szekereken érkeztünk, vándoroltunk a Kárpát-medencébe. Akinek egy kicsit dereng a történelem óráról, az arra is emlékezhet, hogy nemcsak emiatt számítunk lovas népnek. Bizony, a könnyűlovasság és a lovasíjászat! Őseinknek nagy előnyt jelentett a páncélozott nyugati ellenségekkel szemben a gyors, könnyed lovas harcmodor. A közismert hátrafelé nyilazás szintén fontos szerepet töltött be a csatában. Elterelésként alkalmazták. Mivel a felszerelésük súlya meg sem közelítette a velük szemben állókét, így egyrészt sokkal gyorsabban mozogtak, másrészt összetettebb taktikát tudtak bevetni támadások esetén.

Az íjakat ugyan kardra cserélték, és a ruházat is egységesedett, de a könnyűlovas harcmodor megmaradt. A magyar huszárok eredete a 14. század végére- 15. század elejére nyúlik vissza.

Lényeges a huszárság lovainak kérdése is. Mivel a legnagyobb előnyüket a könnyű, gyors mozgás jelentette, így a lovaknak is könnyűcsontozatúnak, nem pedig zömöknek kellett lenni. Emellett nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ideális ló a harcra gyors, és nem utolsósorban szívós.

A huszárság Mátyás király fekete seregében is kiemelt helyett kapott, majd egy kis időbeli ugrással eljutunk a Rákóczi szabadságharcig. Hányattatott sorsuk volt, mert hol feloszlatták őket, hol újraszervezték, vagy részben átképezték bizonyos harci feladatokra (például gyalogos bevetés).

Így jutunk el a '48-49-es szabadságharcig. A csatában ugyanis a frissen szerveződött többrétű haderőnk jelentős részét képezte a már tapasztalt, kiképzett lovasság. A siker rajtuk is állt, vagy bukott, ismerjük a történetet, tudjuk, milyen sokat köszönhetünk nekik.

Napjainkban lóháton

Manapság több hagyományőrző társulat is őrzi mind a huszárság, mind a magyar könnyűlovas harcmodor emlékét. Megéri utánanézni a szervezett programoknak, mert általában figyelemreméltó felvonulások, és előadások kerülnek a márciusi nemzeti ünnepünk kapcsán megrendezésre, sajnos az idei év kissé máshogy alakult.

De ne csüggedjen senki, a BL Armentumnál többek között március 15-én is szeretettel várunk kicsiket és nagyokat több kategóriában indított oktató óráinkra. Lehetsz kezdő, vagy már évek óta a lovaglás szerelmese, nálunk biztosan megtalálod a helyed. Ne ülj otthon a hétvégén, foglalj időpontot  https://blarmentum.booked4.us/public/szakképzett oktatóinkhoz!